5G In KL, Putrajaya & Cyberjaya Before Xmas

Untong la orang sana tu kan. Ikut kata Digital Nasional Berhad, mulai pertengahan bulan (15 Disember lah tu kan) akan bisa sudah ada talian 5G untuk kawasan Kuala Lumpur, Cyberjaya dan Putrajaya. Ndatau pula apa telco yang akan start offer 5G plan nanti.

Unifi mobile sudah hint2 kasi tau yang pengguna diorang boleh sudah merasa kelajuan 5G ni akan datang. Sebab TM macam sudah tu buat deal dengan DNB untuk percubaan 5G. Ada sudah nampak post2 orang tunjuk signal 5G di kehel dan sudah tentunya menggeletek urat saraf kita pengguna 3G di kawasan terpencil kan.

Debilang kunu kalau line ndak kuat pun bisa dapat 100Mbps (bukan 100mbps) kalau sudah 5G ni nanti. Bah, lajunya tu kan untuk menonton youtube.

Ini prebiu dari DNB untuk kelajuan 5G

Oleh itu bersyukur lah kamu Malaysia masih aman ya. Semoga nikmat2 ni semua akan sampai jua sama kita2 di pisuk2 pedalaman dan bandar/pekan kecil seluruh negara ni. Mampu berharap saja lah sekarang kan. Sebab bukan mahal jua bah cas nya tu DNB kasi sama telco. Debilang oleh Finance Minister Tengku Zafrul Abdul Aziz, paling mahal 20sen untuk 1Gb data diguna dalam talian 5G ni. Dia murah la sebab kalau yang LTE atau 4G ni cas dia 45-55sen bah untuk 1Gb tu data.

Cuba cari2 pasal 5G sini

Harap-harap la MCMC bisa kasi lulus plan yang murah tapi masih bisa kasi untung telco ni. Jadi kalau diorang untung ada la penambahbaikan servis lagi untuk masa depan kan.

Bah, meri krismes, hepi niuyee dan selamat munap ntuk COvid-19 Omicron!