Singapore: No More Internet In Office

Nah, GG sudah la ni?

official news stated (well, I heard this on the radio on may way to work) that Singapore will cuts off internet to their government offices, with limited access to limited people. but they can still open facebook and watch youtube or tweets via their handphones.

IIRC (if I remembered correctly) their web was hacked back in 2013, and takda orang nak tanggungjawab. so everyone gets the chilli paste on this. haha. padan muka, lets wait for this to happen to us in Malaysia also. tak lah sibuk makcik2 semua nak berjualan dan bergosipan scara online. do it on your own time, own device, I guess.

well, not much news actly, just reaching out once in a while. w00t

Siapa Lagi Kejam?

kejam bila tengok video ni..
kejam yang memukul, kejam yang mengambil rakaman video..
dan lagi kejam orang2 yg komen suka-suka ja di dalam facebook, blog, twitter dan lain-lain.. nak komen kena tengok masa dan tempat juga.. jangan sampai maruah bangsa sendiri tergadai..

xnak aku menghukum dan menilai sangat.. nah tengok la. aku x tengok habis, tgk 10saat pertama ja adku terus donlod dan upload sini, sbab youtube dah padam video ni 4x dah..

[jwplayer config=”myplayer” file=”http://8.sicknerd.net/wp-content/uploads/2012/05/beatupbabysicknerddotnet.mp4″ image=””]
download? beatupbabysicknerddotnet

mengikut sumber yang sangat2 boleh dipercayai, iaitu internet (hahahaha yeah, right!) kes ni dah bicara tahun lepas (2011) dan gadis berusia 19 tahun tersebut, yang kononnya berbangsa ‘indonesia’ (bangsa, keturunan?) telah dipenjarakan dengan video ini menjadi bukti.. jadi, cik/puan Ira dah masok penjara dah tuan2 dan puan2..

screenshot dari facebook PDRM. thanks PDRM!

bah, tengok lah bedio tu yah~
chiao!

[URBAN LEGEND] HIV Dalam Pepsi, Cola, Tropicana, etc

Untuk beberapa hari yg akn dtg . Jangan ambil/minum/beli minuman dari mana2 produk syarikat Pepsi sprti PEPSI , TROPICANA JUICE , SLICE , 7UP , COCA COLA dan lain2 kerana ada pkerja dari syarikat itu telah menambah darahnya yg tercemar dgn HIV . Berita ini keluar di Berita TV 7 . Tolong 4ward kpd rkan2 yang lain !!

Pernah dapat emel, sms, facebook/twitter, etc pasal benda ni?

Jangan terpengaruh, baca artikel di bawah untuk penerangan yang lebih jelas:-

Every SMS you receive about Pepsi or any other rumors, please take some time and do research.

SMS yang mengatakan kononnya terdapat seorang pekerja PEPSI telah manambahkan darahnya yang tercemar dengan HIV ke dalam minuman PEPSI sedang tersebar dengan meluas di dalam Internet. Versi English mesej ini telah lama tersebar di India sejak beberapa bulan Julai lalu.

Perkara yang melucukan tetapi harus diterangkan kerana pengguna internet dan telefon yang terdedah kepada mesej ini adalah terdiri daripada pelbagai lapisan umur dan masyarakat. Mereka mempunyai kefahaman yang berbeza-beza mengenai sesuatu isu. Ada yang berfikiran pendek dan mudah percaya dan ada yang berfikiran kritikal dan tidak mudah terpedaya dengan sesuatu berita yang tidak berasas.

Oleh kerana kami turut mendapati ada orang yang termasuk dalam “Golongan Profesional” turut sama menyebarkan khabar angin ini, maka kami berpendapat bahawa menulis sesuatu tentang perkara ini adalah berbaloi. Berikut adalah komen kami tentang khabar angin ini.

1. Berita Baik. HIV tidak akan dapat hidup di luar tubuh badan manusia, apatah lagi di dalam tin Pepsi. Jadi, jika benarpun cerita ini, anda tidak perlu takut dijangkiti HIV gara-gara meminum Pepsi.

2. Tiada isu rasmi daripada mana-mana pihak berkuasa sama ada di dalam mahupun di luar negeri mengenai khabar angin ini. Ini menunjukkan bahawa khabar angin ini merupakan khabar angin semata-mata dan tidak berasas.

3. Jika benarpun perkara ini berlaku, sudah tentu Pepsi telah membuat kenyataan rasmi mengenai perkara ini dan menarik balik mana-mana keluarannya yang dikhuatiri tercemar dengan darah pekerja penghidap HIV. Syarikat multinasional sebesar Pepsi mempunyai SOP (Standard Operating Procedure) untuk menangani perkara-perkara seperti ini.

4. Syarikat sebesar Pepsi juga tidak mungkin akan dapat menyembunyikan perkara ini jika ia benar. Selain daripada standard kawalan kualiti dalaman yang ketat, Pepsi juga tidak akan terlepas daripada Audit Kualiti dan Audit Sosial daripada pelbagai pihak luar termasuk pertubuhan-pertubuhan kerajaan, NGO dan pertubuhan-pertubuhan sosial yang lain jika sesuatu perkara seperti ini berlaku.

5. Banyak berita-berita karut dan tidak berasas seperti ini pernah disebarkan dan terbukti tidak benar. Terdapat agenda-angenda perniagaan mahupun publisiti murahan yang mendorong kepada penyebaran khabar angin seperti ini.

Kesimpulan:

Jangan bazirkan kredit telefon mahupun masa anda untuk menyebarkan berita-berita khabar angin yang boleh merendahkan pandangan orang lain terhadap daya pemikiran anda walaupun anda berbuat demikian kerana anda menyayangi orang tersebut.

Jadi kesimpulannya, jangan cepat percaya pada khabar angin yang sebegini.

sumber : copy paste dari status seorang rakan kami di Facebook

Quick Update Of February

lama ndak update.. haha kerja sibi (busy) sampai ndakda masa mau mengapdet..

# 1 year already *wink*
# TKP 1st outing 2011 to Balung is a success (link)
# fungus (?) on my SAL1870 lens, due to in-activeness.. AKA laziness to go out and shoot anything
# im still fat and my goal to get at least 5kg off in 3 months was a disaster (i gain a few extra grams instead)
# im back to PSP! (after ditching my PS2 for few months, neither xbox360lite nor PS3 comes in mind for the moment)

i'm back on PSP guys!

new one.. hahaha after years wearing the old one..

Caricature? Or Is It?

anyone knows how to draw?
caricature in particular?
how about coloring it to the max, that it resembles the real thing but still intact as a caricature drawing?
lighting, angle, emotion?

well, have a look at Denis Zilber’s..

here’s some of his awesome works.. that makes me (the little part of me inside that thinks as a photographer) wonder about the lighting and emotion in the pictures..
punch

NY Read More

DISPUTE: 3uhosting.Com

ALERT! this is my personal experience, and im writing this half-mad still so just bare with me..

DISPUTE CORNER

shame on 3uhosting.com, bawak lari my duit. sigh didnt know that we have Company like this also in Malaysia.. last time i heard about this con going on but this is the first time, since i start doing this back in 2004, that this happens to me personally.. it wasnt about the money at all. it’s about the integrity of names and brand that this ‘company’ holds by having Malaysia by the side of their name register.. their “Live Chat” is always un-available.. bla bla bla.. *sigh*

i will wont provide the links and emails received (including invoices, etc etc). it’s just too tiring to even care now..

3uhosting.com
Quality? At It's Best?... MY ASS!!